Crna Gora 2024

5 – 8. septembar 2024.

Želimo vas obavestiti o planiranoj vožnji kroz Crnu Goru, koja će se održati u periodu od 5.9.2024. do 8.9.2024. Okupljanje je planirano za 4.9.2024. u Bijelom Polju, u hotelu “Dvor”.

Pre svega, želimo se izvinimo zbog kašnjenja u slanju detalja o samoj akciji. Nažalost, desile su se nepredviđene okolnosti tokom planiranja rute, što je zahtevalo dodatno vreme da definišemo najbolji mogući predlog.
Naša želja je bila da izbegnemo ponavljanje prethodnih akcija, da vam prikažemo nešto novo i uzbudljivo, a da ipak zadržimo one delove koje znamo da su vam se svideli.

1. dan (5.9.2024.)

Prvi dan naše avanture započeće vožnjom od sela Potrk. Crveni trek vodi preko Breze, dok će plavi trek ići putem preko Fustića i Klisurice do Rudog Polja. Nakon toga, uputićemo se ka najvišem vrhu tog dela Prošćenskih planina – Ljeljanom vrhu, koji se nalazi na visini od 1880 metara. Do podnožja ovog vrha može se doći terenskim vozilima. Naša ruta dalje vodi kroz Crvenu lokvu, zatim preko Ugarca prema Barićama i Sokolcu. Na kraju dana, napravićemo dužu pauzu kod izvora reke Lještanice, gde ćemo uživati u obroku. Nakon pauze, vožnja se nastavlja do Mojkovca, gde je planiran smeštaj u hotelu “Serdar”.

2. dan (6.9.2024.)

Drugi dan započećemo vožnjom preko planine Sinjajevine, ka Moračkim planinama. Stižemo do vidikovca ispod Crne grede, koji se nalazi na 1797 metara nadmorske visine, a zatim ispod vrha Veliki Žebalac na 2129 metara. Ovde ćemo praviti dužu pauzu uz mogućnost šetnje do samog vrha ili do čuvene skakaonice, prirodnog remek-dela. U večernjim satima stižemo u etno selo “Nevidio” i kamp pored reke Komarnice, na samom ulazu u kanjon. Oni koji žele mogu prenoćiti u kampu uz logorsku vatru, dok ostali mogu prespavati u etno selu ili hotelu “Beli bor” na Žabljaku, udaljenom oko 20 km.

3. dan (7.9.2024.)

Trećeg dana planirana je vožnja uz reku Komarnicu starim putem do sela Duži. Vozimo se preko Krnjače, Prječa i Studena, dolazimo do puta Plužine – Žabljak, i stižemo do Sedla, gde je planirana pauza za ručak. Nakon pauze, vraćamo se do glavnog puta i spuštamo do katuna jednog od meštana. Odatle nas vodi izazovan put, zatvoren zbog lovokradica, kojim ćemo se, ako uspemo da savladamo prirodne prepreke, spustiti do rečice Morave. Zatim se vraćamo na glavni put Žabljak – Šavnik, i završavamo dan večerom i prenoćištem u hotelu “Beli bor”, uz obilazak Ribljeg, Vražjeg i Zminičkog jezera.

4. dan (8.9.2024.)

Poslednjeg dana planirana je lagana vožnja prema Pljevljima i graničnom prelazu, uz obilazak meandara reke Ćehotine.

Organizatori: Jovan Mrdak i Tešić Nenad